10 February 2016

Συμβουλές για να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας

Συμβουλές για να προστατεύσετε την υγεία των ματιών σας
Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής που λέει και ο σοφός λαός. Πλέον όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και από πολύ νεαρή ηλικία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα τουλάχιστον 250.000 Έλληνες πάσχουν από γλαύκωμα. Περιττό να πούμε ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται δραματικά στην περίπτωση της μυωπίας ή του αστιγματισμού. Σίγουρα για τις παθήσεις των ματιών μεγάλο ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα, υπάρχουν όμως διάφοροι απλοί καθημερινοί τρόποι για να τα προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

1) Προσέξτε τη διατροφή σας: Σίγουρα έχετε ακούσει ότι τα καρότα κάνουν καλό στην όραση. Ε λοιπόν αυτό δεν είναι μύθος. Τα καρότα όπως και όλα τα λαχανικά κυρίως τα σκουροπράσινα, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Το ίδιο ισχύει και για πολλά φρούτα όπως τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια. Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτες τα Ω3 λιπαρά τα οποία περιέχονται κυρίως στα παχιά ψάρια, σολομό, σκουμπρί και τόνο, είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά.
2) Διατηρήστε το βάρος σας: Τα περιττά κιλά είναι ο νούμερο ένα παράγοντας εμφάνισης διαβήτη με όλες τις γνωστές συνέπειες για τα μάτια.
3) Αποφύγετε το τσιγάρο: Το κάπνισμα, όπως δεν κάνει καλό γενικότερα στον οργανισμό, έτσι ακριβώς βλάπτει και τα μάτια. Σύμφωνα με μελέτες το τσιγάρο μπορεί να συσχετιστεί με την εκφύλιση της ώχρας της κηλίδας, τον καταρράκτη ακόμα και βλάβες στα οπτικά νεύρα.
4) Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου: Η μόδα συναντά την υγεία. Διαλέξτε οποιοδήποτε σχέδιο σας ταιριάζει, αρκεί να το έχετε προμηθευτεί από κατάστημα οπτικών. Τα γυαλιά είναι σημαντικά καθώς απορροφούν τόσο την UVA όσο και τη UVB ακτινοβολία.
5) Το νου σας στους φακούς επαφής: Μπορεί οι φακοί επαφής να έχουν διευκολύνει πολύ τη ζωή όσων φορούν γυαλιά, η μη σωστή τους χρήση ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις στα μάτια. Πάντα λοιπόν θα πρέπει να τοποθετούνται με καθαρά χέρια, να μη χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας και να αλλάζονται στην ώρα τους.
6) Να ξεκουράζεται τα μάτια σας: Αν η εργασία σας απαιτεί να περνάτε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, τότε είναι πολύ πιθανό να παραλείπετε να φλεβαρίζετε όσο συχνά πρέπει, με αποτέλεσμα τα μάτια σας να ξηραίνονται. Καλό είναι λοιπόν, κάθε 20 λεπτά να τραβάτε το βλέμμα σας από τον υπολογιστή και να τα ανοιγοκλείνετε. Με την απλή αυτή κίνηση θα δείτε σημαντική διαφορά.
7) Να φοράτε προστατευτικά ματιών: Αν αθλείστε ή η εργασία σας περιλαμβάνει ενέργειες που μπορούν να πληγώσουν τα μάτια σας, μην παραλείπετε να φοράτε ειδικά προστατευτικά.

No comments:

Post a Comment