04 December 2015

Όχι πια ξηρά μάτια με 9 τρόπους

Μήπως τα μάτια σας είναι πιο συχνά ξηρά, ερεθισμένα και κόκκινα απ’ ό,τι φυσιολογικά χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα; Δεν είστε οι μόνοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το καταπολεμήσετε – και μάλιστα ακολουθώντας 9 απλές συμβουλές.



Οι αλλεργίες σας, η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και η συνάδελφος που συνεχώς ανάβει το air-condition στο γραφείο δημιουργώντας μια υπερβολικά ζεστή ατμόσφαιρα, είναι σίγουρα κάποιοι από τους βασικούς λόγους που τα μάτια σας είναι συνεχώς ερεθισμένα και ξηρά.
Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αιτίες που κάνουν τα μάτια σας να μην είναι πλέον το δυνατό σας σημείο, όπως η ηλικία. Μετά τα 40, για παράδειγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην παραγωγή δακρύων, σε συνδυασμό με ορμονικές αλλαγές που προκαλούν ξηρότητα στα μάτια – αν μάλιστα φοράτε και φακούς επαφής, η φαγούρα και οι ερεθισμοί είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Επειδή, όμως, στα 40 έχετε να αντιμετωπίσετε πολλά και τα ξηρά μάτια δεν χρειάζεται να είναι ένα απ’ αυτά, με μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή την ενοχλητική παρενέργεια της ηλικίας και του περιβάλλοντος.
1. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα τα τεχνητά δάκρυα
Σύμφωνα με μαρτυρίες γιατρών, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα τεχνητά δάκρυα λιγότερο απ’ όσο χρειάζεται, από φόβο μήπως κάνουν κακό στα μάτια τους, οι ειδικοί, όμως, συστήνουν να τα χρησιμοποιούμε όσο συχνά θέλουμε, από 1-2 φορές την ημέρα μέχρι και κάθε 20 λεπτά. Οι σταγόνες αυτές βοηθούν το μάτι να καθαρίσει και διατηρούν την υγρασία του, χωρίς να μας επηρεάζουν πουθενά αλλού.
2. Αποφύγετε τα συντηρητικά
Αν φοράτε φακούς επαφής ή χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα περισσότερες από 1-2 φορές την ημέρα, επιλέξτε μια μάρκα χωρίς συντηρητικά, έτσι ώστε να αποφύγετε το τσούξιμο των ματιών και να μην αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τους φακούς και τα συντηρητικά.
3. Προσέξτε τις σταγόνες που θα επιλέξετε
Πριν επιλέξετε τις σταγόνες που θα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, καθώς υπάρχουν κάποιες οι οποίες είναι αποσυμφορητικές και συρρικνώνουν τα αιμοφόρα αγγεία του ματιού, καταπολεμώντας την ερυθρότητα, όχι την ξηρότητα.
4. Κρατήστε τα μάτια σας υγρά πριν στεγνώσετε τα μαλλιά σας
Τα μαλλιά μπορεί να χρειάζονται στέγνωμα με το πιστολάκι μετά το λούσιμο, τα μάτια μας, όμως, όχι – αλλά δυστυχώς «στεγνώνουν» κι αυτά ταυτόχρονα. Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα πριν το στέγνωμα, αλλά και μετά και αν χρειαστεί και κατά τη διάρκεια.
5. Αυξήστε την υγρασία στο χώρο εργασίας σας
Αν υποψιάζεστε ότι το γραφείο συμβάλλει στο πρόβλημα και το 8ωρο που βρίσκεστε κλεισμένοι σε αυτό τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, ανοίξτε το παράθυρο -αν είναι δυνατό- ή προτιμήστε να αγοράσετε έναν υγραντήρα και να τον τοποθετήσετε δίπλα στο γραφείο σας. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά θα σας απαλλάξει από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

6. Αποφύγετε τον καπνόΕδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα αν εσείς δεν καπνίζετε, καθώς μπορείτε έτσι να αποφεύγετε χώρους με έντονη κάπνα. Αν, όμως, καπνίζετε ή μένετε με κάποιον που καπνίζει, φροντίστε τουλάχιστον να μεταφέρετε το κάπνισμα στο μπαλκόνι διατηρώντας το σπίτι καθαρό ή να ανοίγετε τα παράθυρα και να χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα αν καπνίζετε εντός σπιτιού – αν και το καλύτερο, βέβαια, θα ήταν να το κόψετε…
7. Περιορίστε το αλκοόλ
Η μία μπύρα μπορεί να φέρνει την άλλη, αλλά όλες μαζί φέρνουν και ξηρότητα στο στόμα, αλλά και τα μάτια σας, γι’ αυτό φροντίστε να περιορίσετε το αλκοόλ σε φυσιολογικά και ανεκτά επίπεδα, χωρίς να ξεπερνάτε το 1 με 2 ποτήρια την ημέρα.
8. Αφαιρείτε τους φακούς επαφής όταν δεν τους χρειάζεστε
Μην περιμένετε να τελειώσει η μέρα και να πάτε για ύπνο για να βγάλετε τους φακούς επαφής σας. Τη στιγμή που θα γυρίσετε στο σπίτι μετά τη δουλειά, βγάλτε τους όπως βγάζετε και τα παπούτσια σας και φορέστε τους ξανά αργότερα, αν χρειαστεί να βγείτε. Σε περιπτώσεις ξηρότητας η τακτική αυτή βοηθάει, είτε χρησιμοποιείτε ημερήσιους ή ετήσιους φακούς επαφής.
9. Φροντίστε τα μάτια σας πριν κοιμηθείτε
«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», γι’ αυτό αν ξυπνάτε καθημερινά με ξηρά και ερεθισμένα μάτια που σας προκαλούν φαγούρα, πάρτε τα μέτρα σας πριν πέσετε για ύπνο. Χρησιμοποιήστε ειδικές αλοιφές που θα κρατήσουν τα μάτια σας υγρά, έτσι ώστε το πρωί να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα. Προσέξτε, όμως, γιατί οι αλοιφές αυτές είναι μόνο για νυχτερινή χρήση, καθώς θολώνουν την όραση.a

No comments:

Post a Comment