23 August 2012

Έρευνα έδειξε πως οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε με λανθασμένο/επικίνδυνο τρόπο τους φακούς επαφής...

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονικό περιοδικό Optometry and Vision Science αποκάλυψε πώς δυστυχώς μόνο το 2% των χρηστών φακών επαφής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες υγιεινής και φροντίδας.
Αντίθετα ποσοστό της τάξης άνω του 80%, ενώ πιστεύει ότι ακολουθεί ορθά τις οδηγίες υγιεινής και φροντίδας, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, με δυσάρεστο αποτέλεσμα οι φακοί επαφής ή οι θήκες συντήρησης φακών επαφής να μετατρέπονται πολύ συχνά σε εστίες μολύνσεων που θέτουν σε κίνδυνο την οφθαλμική υγεία.

Τα πιο συχνά λάθη:
Σειρά από λανθασμένων πρακτικών από τους χρήστες ευθύνονται για την ελλιπή καθαριότητα των φακών επαφής, συγκεκριμένα:
-Πολλοί χρήστες μηνιαίων φακών επαφής, σπάνια τους αντικαθιστούν στον μήνα αλλά αργότερα.
-Πολλοί χρήστες φακών επαφής συμπληρώνουν τις θήκες συντήρησης των φακών επαφής με διάλυμα καθαρισμού αντί να το αντικαθιστούν πλήρως καθημερινά.
-Λάθη υγιεινής και φροντίδας διαπράττουν ακόμα και οι χρήστες ημερήσιων φακών επαφής διότι, δεν συνηθίζουν να τους αλλάζουν καθημερινά όπως πρέπει αλλά κάθε 2 ή και παραπάνω μέρες…
-Ελάχιστοι αλλάζουν συχνά τις θήκες συντήρησης που φυλάσσονται οι φακοί επαφής και ακόμα πιο λίγοι όσοι τους κάνουν σχολαστικό καθαρισμό,Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε νέους φακούς σε παλιά θήκη, άρα από πλευράς υγιεινής δεν κάνουμε τίποτα

Οι επιπτώσεις:
Ποσοστό της τάξης του 47% των  χρηστών φακών επαφής που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε πως τουλάχιστον μια φορά έπαθε μόλυνση στα μάτια εξαιτίας λανθασμένης χρήσης φακών επαφής.

Συμβουλές για ορθή χρήση:
Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μόλυνσης από λανθασμένη χρήση των φακών επαφής, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:
-Πάντα καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι και πάντα καλό στέγνωμα με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδια πριν την εφαρμογή ή την απομάκρυνση των φακών επαφής.
-Μην φοράτε τους φακούς σας όταν κολυμπάτε στην θάλασσα, στην πισίνα ή όταν κάνετε ντους.
-Μην φυλάσσετε τους φακούς σας σε σκέτο νερό. Χρησιμοποιείτε πάντα τα ειδικό διάλυμα καθαρισμού.
-Αντικαταστήστε τους φακούς σας όταν πρέπει και όχι όταν θυμηθείτε. Αν χρησιμοποιείτε ημερήσιους φακούς, να τους αλλάζετε καθημερινά.Τους δεκαπενθήμερους κάθε δεκαπέντε μέρες και τους μηνιαίους κάθε μήνα.
-Για πιο αποτελεσματικό καθαρισμό των φακών επαφής σας, να τους τρίβετε απαλά με το δείκτη και τον αντίχειρα σας χρησιμοποιώντας το ειδικό διάλυμα καθαρισμού.
-Να αφήνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας την θήκη συντήρησης των φακών επαφής ανοιχτή να «αναπνέει».
-Μην ξεχνάτε την αντικατάσταση της θήκης των φακών σας κάθε μήνα.

πηγή Clickatlife

No comments:

Post a Comment