20 July 2014

11 σύντομες συμβουλές για την υγεία των ματιών σας

Υγεία ματιών

Τα μάτια έχουν ανάγκη της προσοχής μας. Συχνά υποφέρουν από μικρές κακές συνήθειες που έχουμε και ενώ μας προειδοποιούν, για αυτό, εμείς αδιαφορούμε. Διαβάστε παρακάτω 11 απλές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν την υγεία των ματιών



  • κάνε 20 λεπτά διάλειμμα από τον κομπιούτερ σου, ή από την τηλεόραση. Όταν κοιτάμε μια οθόνη, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια πολύ λιγότερο, περίπου τις μισές φορές από ότι κάνουμε την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό προκαλεί ξηρότητα στα μάτια, αφού το ανοιγοκλείσιμο των ματιών υγραίνει και ξεπλένει τα μάτια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι διάλειμμα κάθε 20 λεπτά και για 20 δευτερόλεπτα κοίταξε κάτι σε μια απόσταση 20 μέτρων. Επίσης μείωσε την φωτεινότητα της οθόνης και τα φώτα που πέφτουν επάνω σου όταν παρακολουθείς την οθόνη.
  • Να φοράς πάντα γυαλιά όταν βρίσκεσαι εκτεθειμένος στον ήλιο. Τα γυαλιά θα πρέπει να είναι αυθεντικά και να είσαι σίγουρος ότι σε προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, εγκαύματα, μέχρι και καρκίνο στο μάτι.
  • Όταν παίζεις επικίνδυνα ή όταν η δουλειά σου είναι έτσι, καλό είναι να φοράς προστατευτικά γυαλιά. Η καλύτερη επιλογή είναι το πολυκαρβονικό πλαστικό που είναι 10 φορές πιο ανθεκτικό από τα άλλα υλικά των γυαλιών.
  • Οι τροφές που βοηθούν την υγεία των ματιών είναι οι ίδιες που κάνουν καλό και στη καρδιά σου. Η υγεία των ματιών εξαρτάται από τα υγιή αγγεία και σε αυτό βοηθούν τα φρούτα τα λαχανικά και τα όσπρια. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο προστατεύουν τα μάτια από τις βλάβες που προκαλούν τα ισχυρά φώτα (φασόλια, αχλάδια, φιστίκια, άπαχο κόκκινο κρέας και πουλερικά). Τα καρότα επίσης βοηθούν την οπτική οξύτητα λόγω του ότι περιέχουν βιταμίνη Α.
  • Μην αγνοείς τα σημάδια που σου δίνουν τα μάτια. Όταν αυτά κοκκινίζουν ή όταν σε φαγουρίζουν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα. σε αυτό μπορεί να σε ανακουφίσουν κρύες κομπρέσες, αντισταμινικά ή σταγόνες φυσικών δακρύων στα μάτια. Εάν νιώθεις κάποιο ξένο σώμα στο μάτι ρίξε άφθονο νερό ή φυσιολογικό ορό μέχρι να νιώσεις καλύτερα. Αν το πρόβλημα παραμένει θα πρέπει να απευθυνθείς στον οφθαλμίατρο σου. Επίσης ζήτα τη γνώμη του αν βλέπεις μαύρες κηλίδες, ή φωτάκια στην όρασή σου ή αν βιώνεις κάτι ασυνήθιστο στα μάτια σου.
  • Αν φοράς φακούς επαφής να είσαι πολύ προσεκτικός με την καθαριότητα. Να πλένεις πάντα τα χέρια σου πριν πιάσεις τους φακούς. Μην φοράς καθόλου τους φακούς όταν κοιμάσαι, ακόμα και αν το κάνεις για λίγο.
  • Ενημέρωσε τον οφθαλμίατρο για όλες τις ασθένειες που πιθανόν να έχεις. Πρέπει να γνωρίζεις ότι αρκετές ασθένειες πχ από τα πνευμόνια, τον θυρεοειδή και άλλα όργανα, μπορούν να προκαλέσουν παράλληλα προβλήματα στα μάτια. Ιδιαίτερη προσοχή στα μάτια τους θα πρέπει να έχουν όσοι πάσχουν από διαβήτη, γιατί κινδυνεύουν να τυφλωθούν, λόγω της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, μια συχνής επιπλοκής του διαβήτη.
  • Διάβασε τις οδηγίες στο κουτί των φαρμάκων. Πολλά φάρμακα μπορούν να προσβάλλουν τα μάτια όπως  τα αναλγητικά, τα αντιόξινα, τα αντιπηκτικά, τα κορτικοειδή, τα διουρητικά, τα αγχωλυτικά και τα αντισυλληπτικά. Αν νιώσεις κάτι στα μάτια, όπως να τα βλέπεις διπλά, ή θολά, να σε ενοχλεί το φως, ή να σου πέφτει το βλέφαρο, σκέψου τι φάρμακα παίρνεις και ρώτησε τον γιατρό σου, για το τι πρέπει να κάνεις.
  • Οι γυναίκες να χρησιμοποιούν πάντα καινούρια και καθαρά βουρτσάκια και μολύβια για την περιποίηση των ματιών. Σε αυτά τα υλικά αναπτύσσονται γρήγορα και εύκολα επικίνδυνα μικρόβια για τα μάτια. Μην χρησιμοποιείτε δείγματα από τα μαγαζιά και μην δανείζετε τα υλικά σας πουθενά.
  • Να εξετάζεις τα μάτια σου στον οφθαλμίατρο κάθε χρόνο, ακόμα και αν δεν έχεις πρόβλημα.
  • Κόψε το τσιγάρο! Το τσιγάρο αυξάνει τις πιθανότητες να πάθεις καταρράκτη και σου προκαλεί δυσάρεστα και ξηρά μάτια. Επίσης το τσιγάρο καταστρέφει τα αγγεία των ματιών σου, λόγω της αθηροσκλήρωσης που δημιουργεί. Αυτό μπορεί να σε απειλήσει με τύφλωση. Τα καλά νέα είναι ότι αν σταματήσεις το κάπνισμα ο κίνδυνος σταματάει να υπάρχει.

πηγή:smarthealth.gr

No comments:

Post a Comment