06 October 2015

Σωστός τρόπος καθαρισμού φακών επαφής και συνέπειες κακής χρήσης τους

Προτού μιλήσουμε για την εφαρμογή των φακών επαφής πρέπει να έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο φακό για εμάς.

Η μέτρηση καμπυλότητας του κερατοειδή όπου γίνεται σε εξεταστήριο , παίζει σημαντικό ρόλο.

Επίσης, η επιλογή σας επηρεάζεται από τις δραστηριότητές σας. Ο χρόνος,  η συχνότητα χρήσης αλλά και το περιβάλλον που ζείτε αποτελούν σημαντικές πληροφορίες για τη σωστή επιλογή ενός φακού επαφής.



Οδηγίες χρήσης


  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι με ουδέτερο pH για να πλύνετε τα χέρια σας. Στεγνώστε τα με πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι ή υπολείμματα.
  • Κάθε φακός είναι συσκευασμένος σε αλουμινένιο κάλυμμα. Μη χρησιμοποιήσετε το φακό εάν διαπιστώσετε ότι η συσκευασία του είναι ανοιχτή ή κατεστραμμένη.
  • Πριν τη τοποθέτηση του, ελέγξτε εάν είναι καθαρός ενυδατωμένος και δεν υπάρχουν εκδορές, αμυχές ή ξένα σωματίδια στην επιφάνεια του φακού. Μη τον χρησιμοποιήσετε εάν διαπιστώσετε κάποιο ελάττωμα.
  • Ελέγξτε ότι ο φακός είναι από τη σωστή μεριά. Η σωστή πλευρά, είναι όταν ο φακός πάνω στο δάχτυλό σας μοιάζει με μπολ. Όταν ο φακός μοιάζει περισσότερο με βαθύ πιάτο φαγητού είναι στη λάθος πλευρά και θα πρέπει να τον γυρίσετε από τη σωστή.


Βήματα για τη τοποθέτηση του φακού


1. Τοποθετείστε το φακό στην άκρη του δείκτη σας.

2. Με το μεσαίο δάκτυλο του ίδιου χεριού, τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο (κοντά στις κάτω βλεφαρίδες ).

3. Με το δείκτη ή το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού ανασηκώσετε το πάνω βλέφαρο.

4. Τοποθετήστε το φακό πάνω στο μάτι σας… κοιτάξτε δεξιά-αριστερά-πάνω-κάτω… και απελευθερώστε σιγά σιγά το κάτω βλέφαρο και εν συνεχεία το πάνω.

5. Ανοιγοκλείστε τα μάτια σας. Ο φακός θα επικεντρωθεί στη μέση του ματιού. Προσπαθήστε να μην τρίψετε τα μάτια σας.
Εάν αισθάνεστε άνετα με το φακό και βλέπετε καλά, επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 5 και για το άλλο μάτι.


Πώς να αφαιρέσετε τους φακούς σας


1. Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας.

2. Τραβήξτε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρο. Βεβαιωθείτε ότι ο φακός βρίσκεται στο μέσο του ματιού σας. Ενώ κοιτάτε προς τα πάνω, χρησιμοποιήστε το δείκτη σας και σύρετε το φακό από τον κερατοειδή (κέντρο) προς το κάτω μέρος του ματιού σας (λευκό μέρος).

3. Πιάστε ελαφρά το φακό ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας και τραβήξτε τον προς τα έξω για να τον βγάλετε. Προσοχή, τον φακό τον πιάνετε με τα δάχτυλά σας και όχι με τα νύχια σας.

Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 3 και για το άλλο μάτι.

4. Τοποθετήστε τους φακούς στη καθαρή θήκη.


Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε


  • Μη χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής σας όταν κολυμπάτε (Συμβουλευτείτε τον εφαρμοστή σας).
  • Εφαρμόστε τους φακούς επαφής πριν χρησιμοποιήσετε make up, κρέμα προσώπου, αντηλιακό και αφαιρέστε τους πριν καθαρίσετε το πρόσωπό σας.
  • Ελέγχετε τα μάτια σας καθημερινά. Πρέπει να φαίνονται υγιή και να έχετε καθαρή όραση. Εάν όχι, αφαιρέστε τους φακούς και επικοινωνήστε με τον εφαρμοστή σας.
  • Ξεπλένετε τη θήκη των φακών σας καθημερινά και αφήνετέ την ανοιχτή να στεγνώνει στον αέρα. Αυτό συμβάλλει στην αποφυγή πιθανής μόλυνσης.
  • Μην αφήνετε τους φακούς επαφής να έρθουν σε επαφή με μη αποστειρωμένα διαλύματα (συμπεριλαμβάνεται το νερό της βρύσης και το σάλιο),διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
  • Μη χρησιμοποιείτε τους φακούς επαφής ή τα προϊόντα απολύμανσης και συντήρησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης τους.

    Τι μπορεί να πάθετε από την κακή χρήση των φακών επαφής

    Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να είναι ιδιαιτέρως σχολαστικοί, καθώς η κακή χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ματιών.
    Οι αλλαγές στην καμπυλότητα μπορεί να μειώσουν την οπτική οξύτητα. Οι αλλαγές αυτές χρειάζονται από 3 ημέρες έως και μήνες να εξαλειφθούν και εάν δεν ληφθούν υπόψη μπορεί να οδηγήσουν πολύ εύκολα σε λάθος συνταγογράφηση γυαλιών.
    Προβλήματα μπορεί να προκληθούν και από τη μηχανική πίεση του φακού επαφής στην επιφάνεια του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα τη μείωση της ευαισθησίας του και κίνδυνο να μη γίνουν εγκαίρως αντιληπτές τυχόν κακώσεις της επιφάνειάς του.
    Η παρατεταμένη χρήση μαλακών φακών επαφής προκαλεί αλλαγές και διάσπαση της δακρυϊκής στιβάδας, που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές και έλκη.
    Οι φακοί επαφής αποτελούν ιδανικό τόπο συγκέντρωσης βακτηρίων, ιδίως όταν υπάρχουν πολλές εναποθέσεις στην επιφάνειά τους. Η παραμικρή αμυχή στο επιθήλιο κάτω από τον φακό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, η οποία μπορεί να αποβεί άκρως επικίνδυνη σε περίπτωση ψευδομονάδας ή ακανθαμοιβάδας.
    Η υπερβολική χρήση των φακών αποτελούν επίσης μεγάλο κομμάτι των επιπλοκών και συνήθως οδηγούν σε τοξικές αντιδράσεις σε υλικά και συντηρητικά, καθώς και σε κερατίτιδες, γιγαντιαία θηλακιώδη επιπεφυκίτιδα κ.ά.
    Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει να ακολουθούν το πρόγραμμα ελέγχων από τον εφαρμοστή φακών και να επισκέπτονται τον οφθαλμίατρό τους σε περίπτωση που υπάρξει έντονη ερυθρότητα, φωτοφοβία, κνησμός, βλεννώδεις εκκρίσεις ή μείωση της οπτικής τους οξύτητας.

    Διαβάστε επίσης:
    Δείτε γιατί δεν πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής όλη μέρα
    Οι 10 τρόποι με τους οποίους βλάπτετε τα μάτια σας

No comments:

Post a Comment