25 November 2015

Η οθόνη υπολογιστή και η τηλεόραση: Ποια συμπτώματα προκαλούν στα μάτια σας;

Το ποσοστό των χρηστών οθονών που παρουσιάζουν προβλήματα στα μάτια ανέρχεται στο 90%.Στο επαγγελματικό περιβάλλον, στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην ψυχαγωγία και στο σπίτι, η χρήση οθονών υπολογιστή ή τηλεόρασης, αυξάνεται συνεχώς. Για το λόγο αυτό, οι απαιτήσεις για τα μάτια, αυξάνονται. Υποχρεώνονται συνεχώς να εργάζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων τους. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά τους με χρήση υπολογιστή, κινητού τηλεφώνου ή άλλης συσκευής, επιστρέφουν στο σπίτι τους και καρφώνουν το βλέμμα τους για αρκετές ώρες ακόμη στην οθόνη της τηλεόρασης.
Σταδιακά, συσσωρεύονται δεδομένα από έρευνες που δείχνουν το πραγματικό ποσοστό των χρηστών οθονών των οποίων επηρεάζονται τα μάτια. Ταυτόχρονα διευκρινίζονται και καταγράφονται καλύτερα το είδος των προβλημάτων που προκύπτουν.
Το ποσοστό των χρηστών οθονών που παρουσιάζουν προβλήματα στα μάτια, μεγαλώνει λόγω της αύξησης χρόνου χρήσης των συσκευών. Φαίνεται ότι σήμερα, μέχρι 90% των χρηστών οθονών παρουσιάζουν σημεία καταπόνησης των ματιών και άλλα προβλήματα της όρασης τους.
Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζονται και έχουν σχέση με τα μάτια είναι:
 1. Πόνος και κούραση στα μάτια
   
 2. Θαμπή όραση, προβλήματα εστίασης
   
 3. Διπλωπία
   
 4. Υπερβολικό δάκρυσμα
   
 5. Ξηρότητα ματιών
   
 6. Στραβισμός
   
 7. Υπερβολικό ανοιγόκλεισμα ματιών
   
 8. Φωτοφοβία
Τα προβλήματα των ματιών που προκύπτουν είναι σε θέση να προκαλούν και συμπτώματα σε άλλα συστήματα:
 1. Πονοκέφαλος
   
 2. Πόνος στον αυχένα, στον ώμο
   
 3. Ζαλάδα
   
 4. Νευρικότητα
Πολλοί από τους χρήστες οθονών κάθε μορφής, μετά από πολύωρη χρήση, μπορεί να παρουσιάζουν συνδυασμούς από τα πιο πάνω συμπτώματα.
Η ακτινοβολία της οθόνης είναι ελάχιστη μέχρι μηδενική. Δεν ευθύνεται για την πρόκληση των εν λόγω συμπτωμάτων και ούτε για καταρράκτη.
Είναι σημαντικό σε περίπτωση ενοχλήσεων να ζητείται η γνώμη γιατρού διότι μπορεί να υπάρχει θεραπεία για το πρόβλημα. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο μια άλλη πάθηση  να ευθύνεται για τα προβλήματα και πιθανόν να απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.
Οι εργαζόμενοι με υπολογιστές όπως επίσης όλοι όσοι παρακολουθούν τηλεόραση ή βίντεο για διάφορους λόγους, να θυμούνται ότι τα μάτια τους χρειάζονται προσοχή και φροντίδα.
Μερικά μέτρα που μπορούν να βοηθούν είναι:
 1. Συχνά μικρά διαλείμματα κατά τη χρήση οθόνης, κάθε 30 λεπτά περίπου. Τα διαλείμματα αυτά μπορεί να είναι διάρκειας 1 έως 2 λεπτών και ο εργαζόμενος μπορεί εκείνα τα λεπτά να εστιάζει την όραση του σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται μακριά. Αυτό βοηθά τα μάτια
   
 2. Η λάμψη της οθόνης πρέπει να ρυθμίζεται για να μην ενοχλεί τα μάτια. Δεν πρέπει να είναι υπερβολικά λαμπρή ή σκοτεινή
   
 3. Εκτός από τη λάμψη, πρέπει να γίνεται καλή ρύθμιση της διαφοράς φωτεινού - σκούρου μεταξύ χαρακτήρων και του φόντου της οθόνης με τρόπο τέτοιο που τα γράμματα να διαβάζονται εύκολα
   
 4. Χρειάζεται να γίνεται ρύθμιση στο χώρο εργασίας ή ψυχαγωγίας για να μην υπάρχουν αντικατοπτρισμοί στην οθόνη από παράθυρα ή άλλες φωτεινές πηγές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κουρτίνες, παραπετάσματα ή άλλους τρόπους
   
 5. Τα γραφεία δεν πρέπει να είναι υπερβολικά φωτεινά. Η περιφερική όραση του χρήστη δεν πρέπει να δέχεται υπερβολικό φως
   
 6. Η ξηρότητα των οφθαλμών που είναι σοβαρό πρόβλημα προκαλείται από δύο παράγοντες: Ο πρώτος παράγοντας είναι η ξηρότητα του αέρα στους χώρους εργασίας που υπάρχει συνήθως σε γραφεία ή άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι όταν εργάζονται με οθόνες, ανοιγοκλείνουν με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα τα μάτια τους.

  Η ξηρότητα των ματιών μπορεί να είναι αιτία σοβαρών προβλημάτων όπως επιπεφυκίτιδα και κερατίτιδα. Η ορθή ύγρανση του αέρα στο χώρο εργασίας και η χρήση τεχνητών δακρύων κατά τακτικά διαστήματα κατά την εργασία με οθόνη, βοηθούν σημαντικά
   
 7. Οι οθόνες τύπου LCD φαίνεται ότι είναι καλύτερες για τα μάτια
   
 8. Η θέση της οθόνης πρέπει να είναι από 40 έως 76 εκατοστά από τα μάτια ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης και την κατάσταση της όρασης του χρήστη. Συνήθως τοποθετείται από τους περισσότερους σε απόσταση 50 έως 66 εκατοστών. Το άνω μέρος της οθόνης, είναι καλό να βρίσκεται ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ πράγματι τα προβλήματα ματιών και όρασης λόγω χρήσης οθονών αυξάνονται, εντούτοις είναι πολλά που μπορούν να γίνονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιούνται οι παθήσεις που προκύπτουν.
Στον καθένα εναπόκειται πλέον να λαμβάνει τα μέτρα του για να επωφελείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τις σύγχρονες τεχνολογίες με τον καλύτερο δυνατό τροπο και με τους λιγότερους κινδύνους ή ενοχλήσεις.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια και την όραση του παιδιού σας!
Μπορούν η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να βλάψουν την όραση του παιδιού; Πότε πρέπει να ελέγξουμε αν έχει κληρονομήσει τη μυωπία μας; Τι κάνουμε αν χτυπήσει στο μάτι; Ο ειδικός απαντά.

Κάποτε οι γονείς περίμεναν να φτάσει το παιδί σε ηλικία που θα ζητούσε να αλλάξει θρανίο επειδή δεν μπορούσε να δει τον πίνακα στο σχολείο για να υποψιαστούν πως μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην όρασή του. Σήμερα, οι παιδο-οφθαλμίατροι έχουν τα απαραίτητα εργαλεία και όργανα για να μπορούν να κάνουν διάγνωση για τις διαθλαστικές ασθένειες των ματιών ήδη από το 12ο μήνα της ζωής του παιδιού. Υπάρχουν, όμως, πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να φροντίσουμε για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή όραση.

Σε ποια ηλικία πρέπει να εξετάζονται τα μάτια του παιδιού για πρώτη φορά;
Η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να γίνει στο μαιευτήριο. Σ’ αυτή την εξέταση γίνονται επισκόπηση και βυθοσκόπηση από έμπειρο παιδο-οφθαλμίατρο και μπορούν να αποκλειστούν διάφορες συγγενείς παθήσεις, όπως ο συγγενής καταρράκτης, το συγγενές γλαύκωμα, παθήσεις της ίριδας, του οπτικού νεύρου κ.ά. Η δεύτερη οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να γίνει στην ηλικία του 1 έτους. Ελέγχουμε για την ύπαρξη ή όχι στραβισμού και μέσω της σκιασκοπίας μπορούμε με απόλυτη σιγουριά να διαπιστώσουμε την ύπαρξη κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού). Εφόσον σ’ αυτή την εξέταση δεν διαπιστωθεί κάτι παθολογικό, τότε αρκεί να γίνεται μία επανεξέταση κάθε διετία.

Πότε και πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν το παιδί έχει κληρονομήσει κάποια ασθένεια των ματιών που έχουν οι γονείς;
Η διαπίστωση της ύπαρξης κάποιας κληρονομικής πάθησης θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, γι’ αυτό η εξέταση στο μαιευτήριο θεωρείται απαραίτητη. Η αναζήτηση κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας θα γίνει στη δεύτερη επίσκεψη, που όπως αναφέραμε γίνεται στην ηλικία του 1 έτους.

Υπάρχει πιθανότητα να βλάψει τα μάτια του, εάν βλέπει πολλή ώρα όραση ή κάθεται πολύ κοντά;
Η τηλεόραση δεν βλάπτει τα μάτια. Επειδή όμως βλάπτει αρκετά την ψυχολογία των παιδιών και την ηρεμία τους (συνήθως τα κάνει νευρικά και ευερέθιστα), καλό είναι μέχρι την ηλικία των 2 ετών να μη βλέπουν καθόλου και στη συνέχεια να αυξάνουν σταδιακά το χρόνο που παρακολουθούν τηλεόραση. Η απόσταση από την τηλεοπτική συσκευή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι ελάχιστη.

Υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν την όραση;
Όταν η διατροφή του παιδιού είναι προσεγμένη, κάτι που είναι εφικτό στις αναπτυγμένες κοινωνίες, δεν υπάρχει λόγος να αναζητάμε ειδικές τροφές για τα μάτια. Ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο, που περιλαμβάνει γάλα, κρέας, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, καλύπτει όλες τις ανάγκες του παιδιού (συμπεριλαμβανομένων και όσες αφορούν την όρασή του).

Γιατί τα περισσότερα μωρά έχουν στραβισμό; Σε ποια ηλικία θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί;
Πολλά παιδιά έχουν στραβισμό τους πρώτους μήνες της ζωής τους, λόγω νευρομυϊκής ανωριμότητας των μυών του ματιού. Ο στραβισμός αυτός συνήθως εξαφανίζεται γύρω στον 6ο μήνα. Αν δεν περάσει, θα πρέπει να εξεταστεί από παιδο-οφθαλμίατρο. Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν το παιδί για να βεβαιωθούν ότι αυτός ο στραβισμός -ο «αθώος»- είναι ασταθής και όχι μόνιμος, δηλαδή αφορά πότε το ένα μάτι και πότε το άλλο. Αντίθετα, ένας μόνιμος στραβισμός, ακόμα κι όταν πρόκειται για νεογνό, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον ειδικό.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να φορέσει γυαλιά; Πότε μπορεί να βάλει φακούς επαφής;
Εάν χρειαστεί, τα παιδιά μπορούν να φορέσουν γυαλιά από πολύ μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει στραβισμός ή ανισομετρωπία, δίνουμε γυαλιά από την ηλικία των 9 μηνών. Φακούς επαφής δίνουμε σε σπάνιες περιπτώσεις σε παιδιά 2-3 μηνών. Διαφορετικά, είναι προτιμότερο να βάλουν φακούς μετά την ηλικία των 10-12 ετών, όταν θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν μόνα τους -ώστε να τους αφαιρέσουν, αν χρειαστεί- και να τηρούν με σχολαστικότητα τις οδηγίες για την αποστείρωση και την εφαρμογή τους.

Μπορεί να γίνει επέμβαση λέιζερ για την αντιμετώπιση προβλημάτων της όρασης στην παιδική ηλικία;
Τα λέιζερ για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών συνήθως εφαρμόζονται μετά την ηλικία των 17-18 ετών. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (π.χ. παιδιά με κινητικά ή διανοητικά προβλήματα) μπορούν να εφαρμοστούν σε μικρότερη ηλικία.

Πώς προστατεύουμε τα μάτια από το ηλιακό και τεχνητό φως;
Τα μάτια μας είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματός μας και θα πρέπει να τα προστατεύουμε από τον ήλιο, φορώντας απορροφητικά γυαλιά, από τους τραυματισμούς και τα εγκαύματα. Τα παιδιά πρέπει να φοράνε γυαλιά ηλίου και μάλιστα με μεγαλύτερη σχολαστικότητα από ό,τι οι ενήλικοι, από την ηλικία του 1 έτους. Παρά την κοινή πεποίθηση, ο κακός φωτισμός, όταν το παιδί διαβάζει, δεν προκαλεί ούτε επιδεινώνει προϋπάρχουσες παθήσεις των ματιών, αλλά μπορεί να προκαλέσει κούραση ή πονοκέφαλο, ιδίως εάν υπάρχει κάποιο μικροπρόβλημα (π.χ. αστιγματισμός).

Τι πρέπει να κάνουμε εάν διαπιστώσουμε ότι στο μάτι του παιδιού έχει μπει κάποιο ξένο σώμα; 
Το καλύτερο είναι να επισκεφτούμε άμεσα ένα νοσοκομείο ή οφθαλμιατρείο, για να το αφαιρέσει κάποιος ειδικός. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, προσπαθούμε να το αφαιρέσουμε μόνοι μας ρίχνοντας στο μάτι άφθονη ποσότητα φυσιολογικού ορού ή ακόμα και νερό βρύσης. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα κρίνει εάν χρειάζεται να χορηγηθεί αντιβιοτικό κολλύριο για την αποφυγή μόλυνσης.

Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί στα μάτια; 
Οι τραυματισμοί στα μάτια είναι πάντα σοβαροί, γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από ειδικό οφθαλμίατρο και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μήπως το παιδί μου δεν βλέπει καλά;
Οι οφθαλμολογικές παθήσεις μπορούν να διαπιστωθούν έγκαιρα από τις εξετάσεις που θα κάνει ο ειδικός παιδο-οφθαλμίατρος στις απαραίτητες επισκέψεις ρουτίνας (όταν το παιδί συμπληρώσει το 1ο έτος ζωής και στη συνέχεια κάθε 2 χρόνια). Ωστόσο, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη συμβουλή του εάν διαπιστώσετε ότι:
 • Κρατάει το βιβλίο πολύ κοντά στο πρόσωπό του όταν διαβάζει ή όταν του διαβάζετε. 
 • Αλληθωρίζει συχνά. 
 • Γέρνει το κεφάλι του προς τη μία πλευρά για να δει καλύτερα. 
 • Τρίβει τα μάτια του, παρόλο που δεν νυστάζει. 
 • Δακρύζει υπερβολικά. 
 • Κλείνει το ένα μάτι για να δει καλύτερα, όταν διαβάζει ή βλέπει τηλεόραση. 
 • Αποφεύγει τις δραστηριότητες που απαιτούν να συγκεντρώσει το βλέμμα του σε κοντινή απόσταση, όπως η ζωγραφική, το γράψιμο, τα επιτραπέζια παιχνίδια. 
 • Αποφεύγει τις δραστηριότητες που απαιτούν να κοιτάζει μακριά, όπως το ποδόσφαιρο, ή δυσκολεύεται να διακρίνει μικρά αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση. 
 • Έχει συχνά πονοκέφαλο. 
 • Παραπονιέται ότι τα μάτια του κουράζονται. 
 • Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως. 
 • Παραπονιέται ότι βλέπει τα αντικείμενα διπλά. 
 • Στις φωτογραφίες του με φλας, έχει πάντα ένα ασυνήθιστο λευκό σημάδι στα μάτια.
- See more at: http://www.imommy.gr/nipia/ygeia/article/1012/frontiste-ta-matia-toy----san-ta-matia-sas/#sthash.ttANT1VQ.dpuf

medlook.gr

Δείτε κι αυτό: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα μάτια των παιδιών σας
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μάτια και την όραση του παιδιού σας! - See more at: http://www.imommy.gr/nipia/ygeia/article/1012/frontiste-ta-matia-toy----san-ta-matia-sas/#sthash.l7CLoruT.dpuf
 

No comments:

Post a Comment