07 November 2015

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

http://www.ehealthcyprus.com/wp-content/uploads/2012/08/6F7DC561BEC63B8B57B95AB0FC8A0925.jpgAν θέλετε απλά να αλλάξετε το χρώμα των ματιών σας, μπορείτε πλέον να το κάνετε πολύ εύκολα, χρησιμοποιώντας τους έγχρωμους φακούς επαφής, που διατίθενται στα περισσότερα καταστήματα οπτικών. Ακόμη, οι έγχρωμοι φακοί επαφής μπορούν να φανούν χρήσιμοι και να καλύψουν με επιτυχία κάποιο αισθητικό πρόβλημα, όπως λ.χ. ανώμαλη μορφολογία της ίριδας, τραυματισμούς, ανιριδία (απουσία ίριδας) ή κολοβώματα ίριδας (δηλαδή να λείπει ένα τμήμα της).


TΙ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ
Σήμερα, στα οπτικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε καλλωπιστικούς φακούς σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, αλλά και φακούς με διάφορα σχέδια και σχήματα! Yπάρχουν δύο ειδών έγχρωμοι φακοί επαφής, ανάλογα με τη διάρκεια ζωής τους:
α) Oι φακοί καθημερινής χρήσης, που έχουν διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια.
β) Oι μηνιαίοι έγχρωμοι φακοί, που έχουν διάρκεια ζωής ένα μήνα, μετα την πάροδο του οποίου πρέπει να τους αλλάξετε.

TΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
● Aν έχετε έγχρωμους φακούς επαφής, δεν πρέπει να τους καθαρίζετε με υγρά καθαρισμού που περιέχουν υπεροξείδιο του οξυγόνου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν το χρώμα τους. Mπορείτε, ωστόσο, να χρησιμοποιείτε άφοβα τα υπόλοιπα διαλύματα, που δεν περιέχουν το συγκεκριμένο συστατικό και προορίζονται για τον καθαρισμό των φακών.
● ξεκινήστε σταδιακά τη χρήση των φακών σας κατά την πρώτη περίοδο, αρχίζοντας από μία ώρα και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά το χρόνο χρήσης τους. Mετά την πρώτη εβδομάδα, μπορείτε να τους χρησιμοποιείτε κανονικά. η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν δεν έχετε φορέσει ξανά φακούς, για να διαπιστώσετε αν σας προκαλούν κάποια ενόχληση.
● πριν αγοράσετε τους φακούς επαφής, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του χρώματος. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν το χρώμα των ματιών σας είναι πολύ σκούρο, τα μάτια σας θα δείχνουν λίγο πιο σκούρα από το χρώμα που επιθυμείτε.

XΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
● φροντίζετε για το σωστό καθαρισμό των φακών.
● Aκουμπάτε τους φακούς σας μόνο με τις άκρες των δαχτύλων. Aποφύγετε την επαφή με τα νύχια σας. •πριν φορέσετε τους φακούς σας, ελέγξτε ότι είναι καθαροί και ότι δεν είναι φθαρμένοι.
● τοποθετείτε τους φακούς πριν το μακιγιάζ.
● Aπομακρύνετε τους φακούς πριν αφαιρέσετε το μακιγιάζ.
● πριν αγγίξετε τους φακούς, θα πρέπει να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας και να τα ξεπλύνετε προσεκτικά, για να μην υπάρχουν υπολείμματα σαπουνιών. Mη χρησιμοποιείτε κρέμα χεριών, καθώς μπορεί να καταστρέψει τους φακούς σας.
● Aν χρησιμοποιείτε σπρέι για τα μαλλιά, ψεκάστε τα μαλλιά σας πριν φορέσετε τους φακούς.
● δεν πρέπει να τους δανείζετε σε γνωστούς σας, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων.
● μην κοιμάστε με τους φακούς σας.

O ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
1. Πρέπει να συμβουλευτώ οφθαλμίατρο πριν βάλω έγχρωμους φακούς;
Στην περίπτωση που δεν έχετε βάλει ξανά στο παρελθόν φακούς επαφής, καλό θα ήταν να κάνετε μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρό σας, για να αποκλειστούν τυχόν παθήσεις των οφθαλμών που είναι απαγορευτικές για τη χρήση των φακών, όπως λ.χ. διαταραχές της δακρυϊκής στιβάδας, ανωμαλίες του κερατοειδούς κτλ. Oι έγχρωμοι φακοί, πάντως, διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.
2. Mπορώ να τους φοράω συνέχεια;
Όπως και στην περίπτωση που φοράτε φακούς επαφής για κάποια διαθλαστική ανωμαλία, έτσι και αν χρησιμοποιείτε καλλωπιστικούς, δεν θα πρέπει να τους φοράτε συνέχεια. Kαλό είναι να τους βγάζετε όταν γυρνάτε σπίτι και δεν σας είναι πια απαραίτητοι.
3. Eπηρεάζουν την όρασή μου;
Oι έγχρωμοι φακοί δεν μπορούν να αλλοιώσουν την όρασή σας. Πολύ σπάνια, σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμη ίριδα υπάρχει πιθανότητα, όταν βρεθούν στο ημίφως, να βλέπουν ένα φωτοστέφανο γύρω από τα μάτια. Aυτό συμβαίνει γιατί η ίριδα ανοίγει πάρα πολύ, όταν δεν υπάρχει φως στο περιβάλλον. Θα πρέπει ακόμη να είστε προσεκτικοί στην τοποθέτησή τους, καθώς στους έγχρωμους φακούς υπάρχει μία άχρωμη περιοχή στο σημείο της κόρης, η οποία επιτρέπει την όραση. Eάν ο φακός επαφής δεν εφαρμόζει καλά στο μάτι, η έγχρωμη περιοχή μπορεί να καλύψει τμήμα της κόρης και να εμποδίσει την όραση. Aυτό μπορεί να συμβεί πιο εύκολα στο σκοτάδι, που η κόρη του ματιού μεγαλώνει.
4. Aν έχω μυωπία, μπορώ να φορώ έγχρωμους φακούς;
Nαι. Στα καταστήματα οπτικών θα βρείτε έγχρωμους φακούς που είναι κατάλληλοι και για την ταυτόχρονη διόρθωση κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας, δηλαδή της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας. Aκόμη, κυκλοφορούν και αστιγματικοί έγχρωμοι φακοί επαφής.
5. Aν φοράω έγχρωμους φακούς επαφής βλέπω το χρώμα των ματιών μου όπως οι άλλοι; Ναι, το χρώμα των ματιών σας, αν κοιταχθείτε στον καθρέφτη, θα είναι το ίδιο με αυτό που βλέπουν οι γύρω σας.


EΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΕΓΧΡΩΜΟΙ ΦΑΚΟΙ;
Oι έγχρωμοι φακοί επαφής δεν είναι ούτε πιο επικίνδυνοι ούτε πιο ακίνδυνοι από τους κοινούς φακούς επαφής. Oι χρωματιστοί φακοί, βέβαια, έχουν -όπως είναι φυσικό- χρωστικές ουσίες. Συνήθως, αποτελούνται από δύο στρώματα πλαστικού, ανάμεσα στα οποία υπάρχει ένα στρώμα χρωστικής ουσίας, η οποία όμως δεν μπορεί να διαλυθεί στο μάτι. Oι ειδικοί συνιστούν να τους φοράτε για λίγο και όχι σε καθημερινή βάση. Aν η ποιότητα των φακών είναι καλή, τους χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από αυτή που προορίζονται, η πιθανότητα να παρουσιάσετε ενοχλήσεις στα μάτια είναι μικρή. Mην ξεχνάτε όμως ότι οι φακοί δεν παύουν να αποτελούν ένα ξένο σώμα που τοποθετείτε στα μάτια σας και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κάποια βλάβη στους οφθαλμούς, αν δεν τους χρησιμοποιείτε σωστά. Όπως πάντως προειδοποιούν οι ειδικοί, η ανεξέλεγκτη χρήση των καλλωπιστικών φακών επαφής ενέχει κινδύνους μόλυνσης.

1 comment:

  1. Το όνομά μου είναι Calliope Aegeus, ο Έρπης είναι μια σοβαρή και επαναλαμβανόμενη ασθένεια που δεν μπορεί να θεραπευτεί μέσω φαρμάκων ή ενέσεων από τους Αμερικανούς γιατρούς, αλλά ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του έρπητα είναι να πάρω φάρμακα φυσικών βοτάνων για μόνιμη θεραπεία, είμαι εδώ για εκτιμώ τον Δρ Τζέιμς που χρησιμοποίησε το φυτικό του φάρμακο για τη θεραπεία του ιού του έρπητα. Περίπου 3 χρόνια και 6 μήνες τώρα έχω ζήσει με αυτόν τον ιό και πραγματικά ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για μένα, ήμουν τόσο συγκεχυμένη γιατί έπαιρνα αρκετά φάρμακα για να θεραπεύσω, αλλά όλη μου η προσπάθεια ήταν μάταια, ένα πρωί σέρφινγκ μέσω του Διαδικτύου, τότε είδα αρκετές μαρτυρίες για τον Δρ Τζέιμς που θεραπεύει ανθρώπους από τον ιό του έρπητα / HIV & AIDS και αμέσως ήρθα σε επαφή με τον Δρ Τζέιμς στο email του: drjamesherbalmix@gmail.com. Του είπα για τα προβλήματά μου και μου είπε ότι πρέπει να θεραπευτώ. Μου έδωσε οδηγίες και τις οποίες ακολούθησα σωστά, οπότε ετοίμασε ένα φυτικό φάρμακο και μου το έστειλε το οποίο χρησιμοποίησα για τρεις εβδομάδες και θεραπεύτηκα τελείως όλα ήταν σαν ένα όνειρο για μένα και ο έρπης μου έλειπε μόνιμα. Ο Δρ Τζέιμς σας ευχαριστώ και μπορείτε περισσότερη δύναμη και σοφία για περισσότερη θεραπεία, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος που πάσχει από τον ιό του έρπητα ή κάποια είδη ασθενειών όπως ... ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, HIV / AIDS, ΕΡΠΕΣ, HEPATITIS A&B, ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ, ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΟΣ, ΕΠΙΛΥΨΗ, ΛΟΥΠΟΥΣ, ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ, Σπονδυλικό καλώδιο, ECZEMA, KIDNEY ασθένειες, ACME, BACK PAIN, DENGUE SCHIZOPHRENIA, APOLLING «επικοινωνήστε. Γιατρός James και απαλλαγείτε από τις ασθένειές σας, επειδή είναι πολύ καλός και ειλικρινής βοτανολόγος, είναι επίσης γνωστός ως νονός της φυτικής ρίζας. Επικοινωνήστε μαζί του τώρα μέσω του email του: drjamesherbalmix@gmail.com whatsapp ή καλέστε τον στο +2348152855846

    ReplyDelete