04 August 2014

Τα μάτια σου 14! Συμβουλές για να διατηρήσεις την υγεία των ματιών σου

Καλή όραση και υγιή μάτια
Η καλή όραση και τα υγιή μάτια είναι άμεσα εξαρτώμενα από τη συνολική ευεξία, η οποία επηρεάζεται από τη γενετική κατασκευή, τις τροφές που καταναλώνουμε, το περιβάλλον εργασίας και την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Γνωρίζεις ότι τα μάτια έχουν μια  από τις πιο συμπυκνωμένες και εξειδικευμένες δομές του σώματος και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος δείκτης της καλής κατάστασης του σώματος;

Τα ηλεκτρικά σήματα των νεύρων που αφορούν την όραση, αποτελούν τα δύο τρίτα όλων των νεύρων που εισέρχονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όλα τα μεγάλα όργανα του σώματος επηρεάζουν την υγεία των ματιών και είναι απαραίτητο να υπάρχει μια καλή γενική κατάσταση της υγείας για να διατηρεί και τα μάτια, υγιή.

    Για να διατηρήσεις την υγεία των ματιών σου:

- Προσπάθησε να ακολουθείς μια σωστή διατροφή βασισμένη σε φρέσκα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά οργανικές τροφές είναι ζωτικής σημασίας. Θρεπτικά συστατικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βοηθούν στην προστασία των ματιών, απορροφώντας τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν ακόμη και να προστατέψουν τα μάτια από τη ‘σκληρή’ ακτινοβολία του ήλιου. Αυτά βρίσκονται σε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά όπως το μπρόκολο, φρέσκο κολοκύθι, αρακάς, πορτοκαλί πιπεριές, κιουί, σταφύλια και βερίκοκα.

- Προσπάθησε να αποφύγεις τα μολυσμένα μέρη με καπνό.


- Απόφυγε την πολύωρη έκθεση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και το πολύωρο διάβασμα, χωρίς διάλειμμα. Πολλά από τα προβλήματα των ματιών στις μέρες μας οφείλονται στην έλλειψη τόνου στους μυς των ματιών. Αυτοί οι μυς γίνονται πιο άκαμπτοι και αυτή η έλλειψη ελαστικότητας μειώνει την ικανότητα των φακών του ματιού να εστιάζει  σε διαφορετικές αποστάσεις, προκαλώντας αδυναμία στην όραση. Η ένταση στα μάτια μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην όραση, μέχρι και λιγότερο από 20/20. Αυτή μπορεί να προκληθεί από αύξηση των νευρικών ερεθισμάτων που ‘ταξιδεύουν’ στα οπτικά νεύρα, τα οποία ‘βομβαρδίζουν’ τον εγκέφαλο.

- Κάνε κομπρέσες με ειδικά τονωτικά βότανα για τα μάτια που διεγείρουν τη ροή της ενέργειας στα εσωτερικά όργανα και επηρεάζουν θετικά, άμεσα τα μάτια, βελτιώνοντας την όραση από μέσα. Το μύρτιλλο μπορεί να βελτιώσει τη νυχτερινή όραση, την κούραση των ματιών και να προστατέψει τα μάτια από τις διάφορες διαταραχές ενώ η ευφρασία έχει καταπραϋντικές, δροσιστικές και αποσυμφορητικές ιδιότητες και μπορεί να λαμβάνεται εσωτερικά και εξωτερικά. Βοηθάει στο πρήξιμο των ματιών το οποίο προκαλείται από αλλεργίες, αλλεργική ρινίτιδα, κρυώματα και μικρές μολύνσεις.

- Όταν εφαρμόζεις την κρέμα ματιών, χρησιμοποιήσε την άκρη των δακτύλων σας και άπλωσε απαλά μια μικρή ποσότητα προϊόντος, όσο ένας κόκκος ρυζιού, στην περιοχή του οστού γύρω από τα μάτια. Μη το τρίβεις δυνατά γιατί μπορεί να τραυματιστεί η ευαίσθητη αυτή περιοχή. Το White Tea Toning Eye Gel της Neal's Yard Remedies είναι ένα Τζελ για τα Μάτια με Λευκό Τσάι για να δροσίζει και να καταπραΰνει την περιοχή των ματιών- που μπορεί να κουράζονται από την ένταση- και να προστατεύει τα μάτια από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

- Κάνε μερικές ασκήσεις για τα μάτια οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης στους μυς των ματιών όπως επίσης στην ένταση γενικά.

    Ασκήσεις για τα μάτια
Palming

    Αυτή η άσκηση βοηθάει τα μάτια σας να χαλαρώσουν. Θα πρέπει να την κάνετε τουλάχιστον κάθε ώρα, εάν είστε πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη.

Πρώτα, τρίψτε τα χέρια σας για 15-20 δευτερόλεπτα, μέχρι να ζεσταθούν.

Έπειτα, τοποθετήστε τα χέρια σας σε σχήμα κούπας πάνω από κλειστά μάτια, προσέχοντας να μην ακουμπήσετε τα μάτια με τις παλάμες των χεριών σας. Εάν κουραστούν τα χέρια σας, ξεκουράστε τους αγκώνες σας σε ένα τραπέζι. 

Καθίστε με ηρεμία για 1-2 λεπτά με τα χέρια σας πάνω από τα μάτια. Καθώς νιώθετε πιο χαλαροί, το σκοτάδι θα γίνεται πιο σκούρο. Επαναλάβετε κάθε ώρα.

Scanning

    Αυτές οι ασκήσεις  βοηθούν στην αύξηση της ευκαμψίας του ματιού.

Καθισμένοι στη μια πλευρά του δωματίου, αφήστε τα μάτια σας να εξετάσουν προσεκτικά τις άκρες των αντικειμένων μέσα στο δωμάτιο – ρολόγια, υπολογιστές, πόρτες κτλ. Κάποια αντικείμενα θα βρίσκονται πιο κοντά και κάποια άλλα πιο μακριά. Αφήστε τα μάτια σας να κινηθούν χαλαρά και αβίαστα.

Έπειτα, κρατήστε ένα μικρό αντικείμενο όπως ένα μολύβι, στο ύψος των ματιών μπροστά σας. Εστιάστε στην άκρη του μολυβιού. Αργά, μετακινήστε το χέρι σας στο πλάι με το κεφάλι να κοιτάει μπροστά ενώ ακολουθείτε με τα μάτια σας την κίνηση του μολυβιού.

Επαναλάβετε, ξεκινώντας από το κέντρο προς τα άκρα του πεδίου όρασής σας και αλλάξτε πλευρές. Κάντε αυτές τις ασκήσεις 3-5 λεπτά την ημέρα ενώ αναπνέετε κανονικά.

πηγή:galsnguys.gr

No comments:

Post a Comment